Aspergesalade met gerookte zalm van Koffietijd!
Wit Lunch 3 personen 15 - 30 minuten

Ingrediënten
400 g zalmfilet (op de huid), middenstuk, verdeeld in 2 moten
Voor de marinade:
2 tenen knoflook, fijngehakt
100 ml bruine rum
1 el honing
peper en zout
Voor de salade:
8 witte asperges
2 vlees tomaten (Coeur de Boeuf tomaat)
2 x 75 g veldsla
Voor de omelet:
6 eieren
diverse groene kruiden, vers (dille, peterselie, bieslook, fijngehakt)
2 el olijfolie
Voorbeiding
Voor de French dressing:
100 g Pancetta, in plakjes
100 ml witte wijnazijn
200 ml arachideolie
100 ml olijfolie
1 sjalot
1 el fijne mosterd
1 el gembersiroop
1 tl worcestersaus
peper en zout
1 blikje rookmot
1 zakje rookmot (bijv. sherry of appel)
Bereiding
Voor de zalm:
- Meng alle ingrediënten voor de marinade.
- Snijd elke zalmmoot in het midden in en wrijf in met de marinade. Dek af met vershoudfolie en laat ten minste een half uur in de koelkast intrekken.
- Verhit de barbecue en strooi de houtmot erin. Rook de zalm nu in circa 8 minuten.
Voor de salade: - Schil de asperges en leg de schillen onderin een diepe braadslee.
- Snijd de kontjes van de asperges en leg deze ook in de braadslee.
- Leg daar de geschilde asperges op. Doe er dan zoveel bouillon bij dat ze onderstaan.
- Leg een schone doek op de asperges (zodat ze niet boven het water uitsteken) en breng de bouillon aan de kook.
- Kook de asperges eerst 6/8 minuten en laat ze daarna nog 4 minuten met het vuur uit staan.
- Verwijder de zaadlijsten uit de tomaat en snijd het vruchtvlees in reepjes en zet apart tot gebruik.
- Meng het ei met de kruiden en breng op smaak met peper en zout.
- Bak in een koekenpan met olie 2 kruidenomeletten.
- Leg op elke omelet 2 asperges. Rol de omelet op en halveer. Snij elke helft nu in 3 plakken.
- Droog de pancetta in de oven op 150 graden.
- Mix de ingrediënten voor de dressing tot een romige saus. Breng op smaak met peper en zout.
- Verkruimel de gedroogde Pancetta en roer op het laatste moment door de dressing.
- Serveer de asperge-rolletjes op een grote schaal met veldsla, garneer met de Coeur de Boeuf tomaat en besprenkel met dressing.
Recept afkomstig van Koffietijd i.s.m. het Nederlands asperge centrum!