Terug naar Recepten

Asperge Beenham terrine

Wit Hoofdgerecht 4 personen 15 - 30 minuten

Asperge Beenham terrine

Ingrediënten

 700 gr. witte asperges

 150 gr. dun gesneden beenham

 200 gr. dik gesneden beenham

 2 hardgekookte eieren

 3 el gehakte peterselie

 125 gr. Mascarpone

 4 blaadjes witte gelatine

 1/2 dl droge witte wijn

 3 el aspergelikeur

 Peper

 Zout

 evt stukje foelie

Bereiding

  • Bekleed een kleine cake-, of terrinevorm (inh. 1 ltr) met plastic folie en daarna met de dunne beenhamplakken.
  • Schil de asperges, snijd de uiteinden eraf en breng ze aan de kook met water, een snufje zout en desgewenst een stukje foelie.
  • Draai na 10 minuten de warmtebron uit en laat de asperges nog 15 minuten in het kookwater staan met het deksel op de pan.
  • Schep de asperges met een schuimspaan uit het kookwater en laat ze op een schone theedoek goed uitlekken.
  • Kook het kookvocht vervolgens in tot 1 dl.
  • Week intussen de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  • Snijd 2/3 van de asperges zonodig bij, zodat de asperges net in de vorm passen.
  • Doe de rest van de asperges en de evt. afgesneden stukjes met de dik gesneden beenham, Mascarpone, wijn en likeur in een keukenmachine en maal alles zo glad mogelijk.
  • Neem het ingekookte kookvocht van het vuur en los er de geweekte, uitgeknepen gelatineblaadjes in op.
  • Meng het met de aspergepuree.
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout.
  • Prak de gekookte eieren heel fijn en meng ze met de peterselie door de puree.
  • Schep 1/3 van de puree in de vorm en verdeel er de helft van de asperges over.
  • Doe daarop weer 1/3 puree en de rest van de asperges en tenslotte de rest van de puree.
  • Strijk de bovenkant glad en dek dit af met de rest van de (overhangende) dungesneden beenham.
  • Zet de vorm ca. 6 uur in de koelkast, stort hem en verwijder het folie.
  • Snijd de terrine in 6 dikke of 12 dunne plakken en serveer 1 dikke of 2 dunne plakken per persoon.