Terug naar Recepten
Gegratineerde asperges met ei en ham
Paars Hoofdgerecht 4 personen 30 - 45 minuten

Ingrediënten
500 gr. witte asperges
500 gr. groene asperges
40 gr. boter
40 gr. bloem
2 dl. room
1 eidooier
60 gr. geraspte kaas
4 hardgekookte eieren
300 gr. ham
krielaardappeltjes
peterselie of bieslook
zout
Voorbeiding
- Verwarm de oven op 200˚C.
- Beboter een ovenvaste schaal.
Bereiding
- Begin met het schillen en garen van de asperges volgens het basisrecept.
- Snijd de gekookte eieren in plakjes en snijd de ham in reepjes.
- Asperges in ruim water met wat zout gaar koken.
Laten uitlekken en het kookvocht opvangen. - Smelt de boter en roer de bloem erdoor tot een glad papje.
- Schenk al roerend met kleine beetjes 2 dl aspergevocht bij het bloempapje.
- Laat de saus 3 min. zachtjes doorkoken.
- Roer de room door de eidooier.
- Meng (van het vuur af) de uitgeroerde eidooier en 2/3 van de geraspte kaas door de saus.
- Leg in de ovenvaste schaal laag om laag asperges, de eiplakjes en de reepjes ham, afgewisseld met de saus. De bovenste laag moet uit saus bestaan.
- Strooi de rest van de kaas er over.
- Zet de schotel in een op 200˚C voorverwarmde oven of onder een grill en laat er een goudgeel korstje op komen.
- Dien de asperges au gratin op met krielaardappeltjes, bestrooid met peterselie of bieslook.