Top 10 asperge recepten van 2024

Op zoek naar lekkere recepten met asperges? We hebben de 10 lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet.
Laat je inspireren en probeer één van onze recepten.

Klassieke asperges met ham en ei

1. Klassieke asperges met ham en ei

Hoofdgerecht - 3 personen - 30 - 45 minuten

Ingrediënten

 2 kg asperges

 25 gr zout

 500 gr. gekookte ham

 8 eieren

 100 gr asperges (ondereinden of stukken mag ook)

 ½ dl room

 ½ dl droge witte wijn

 ½ dl aspergevocht (zie receptuur)

 100 gr boter

 peper - zout – cayennepeper

Bereiding

Bereiding van de saus

  • Snij van de onderkant van de asperges ± 2 cm af en laat deze stukjes gaar koken.
  • Bewaar van het verkregen vocht ½ dl. Kook dit met de room, de witte wijn en de asperges in tot ongeveer de helft.
  • Pureer vervolgens de asperges met een staafmixer of blender en passeer de massa door een zeef.
  • Monteer daarna de saus met 100 gr boter en breng het geheel op smaak met de peper, zout en cayennepeper.

Bereiding van de asperges

  • Zet de asperges een half uur voor het schillen in koud stromend water.
  • Schil de asperges zorgvuldig en snij na het schillen ongeveer 2 cm van de onderkant af (de schillen en de resterende stukjes kunnen gebruikt worden voor de saus, zie hierboven).
  • Doe de schillen en de resterende stukjes in een pan, leg hierop een theedoek en leg daarop de geschilde asperges.
  • Giet er ruim water op en voeg het zout toe.
  • Breng dit geheel aan de kook. Laat de asperges drie minuten goed koken en neem dan de pan van het vuur en laat ze 15 tot 20 minuten - met gesloten deksel - doorgaren.
  • Kook intussen de eieren gedurende 8 minuten en pel deze.
  • Controleer de asperges door met een vork in de ondereinden te prikken om te zien of ze voldoende zacht zijn.
  • Verdeel de asperges over vier borden, snij de eieren doormidden en leg deze aan de bovenzijde van de asperges. Verdeel de ham over de asperges en giet de aspergebotersaus er over heen.

Spaghetti met gerookte zalm en asperges

2. Spaghetti met gerookte zalm en asperges

Hoofdgerecht - 4 personen - 15 - 30 minuten

Ingrediënten

 300 g spaghetti

 500 g asperges

 200 g gerookte zalm

 2 bosuitjes

 2 dl bleuband finesse of room

 2 el olijfolie

 zout en peper

Bereiding

  • Spaghetti gaar koken met zout naar smaak.
  • Asperges schillen en in stukjes van ongeveer 3 centimeter snijden en gaar koken.
  • Zalm en bosuitjes in reepjes snijden.
  • Olie in wok of hapjespan doen. Zalm even bakken en dan asperges, room en pasta toevoegen.
  • Bosuitjes en vers gemalen peper er over en voorzichtig omscheppen.

Asperge - prei soep

3. Asperge - prei soep

Soep - 4 personen - 15 - 30 minuten

Ingrediënten

 500 gr. asperges

 1 ltr. kippenbouillon

 1 dl. melk

 2 prei

 1 el. zonnebloemolie

 125 ml. crème fraîche

 1 el. maïzena of allesbinder

 versgemalen peper

 zout

Bereiding

  • Schil de asperges en snijd ze in stukjes van 3 cm.
  • Breng de bouillon met de melk en de aspergestukjes tegen de kook aan en laat deze 15-20 minuten trekken zonder te koken.
  • Maak de prei schoon, verwijder de donkergroene delen en snijd de rest in smalle ringetjes.
  • Fruit ze 2 minuten in de hete olie en voeg ze bij de soep.
  • Roer de crème fraiche los met de maïzena.
  • Meng enkele lepels warme soep erdoor en schenk het roommengsel al roerend bij de soep. De soep mag niet koken.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.

Zalmfilet met asperges uit de oven

4. Zalmfilet met asperges uit de oven

Hoofdgerecht - 3 personen - 30 - 45 minuten

Ingrediënten

 1 dik stuk zalmfilet van 600 gr.

 500 gr. witte asperges

 1 sinaasappel, sap en rasp

 1 bosuitje, in dunne ringetjes

 1 kleine rode ui, heel fijngesnipperd

 1 eetlepel verse dille, fijngeknipt

 versgemalen zwarte peper

 2 theelepels grof zeezout

 50 g boter, gesmolten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Wrijf de zalm in met sinaasappelsap en laat de filet 5 minuten liggen.
  • Schil de asperges met een dunschiller van het kopje naar het andere uiteinde.
    Snijd aan de onderkant een stukje van 2 cm af.
  • Meng de sinaasappelrasp in een kom luchtig met de bosui, rode ui, dille, zeezout en peper.
  • Schep 4 eetlepels sinaasappelsap met 2 eetlepels gesmolten boter op de bodem van een lage rechthoekige ovenschaal.
  • Leg de zalmfilet in het midden in de schaal  en verdeel het kruidenmengsel erover.
  • Leg de asperges aan twee kanten naast de zalm en schenk de rest van de boter over de zalm en asperges.
  • Dek de zalm en asperges af met een stuk bakpapier.
  • Schuif de schaal in de oven en laat de zalm en asperges in 25 minuten gaar worden.
  • Lekker met gekookte krieltjes in de schil.

 

Oosterse roerbak asperges

5. Oosterse roerbak asperges

Hoofdgerecht - 3 personen - 15 - 30 minuten

Ingrediënten

 500gr. asperges

 1 rode ui

 1 paksoi

 250gr. sugarsnaps

 200gr. bami

 sesamolie

 sesamzaadjes

 sojasaus

Bereiding

  • Snijd 2 cm. van de onderkant van de asperges af en schil ze en snijd ze doormidden
  • Snijd de rode ui in halve ringen en de paksoi in grove stukken
  • Scheur het uiteinde van de sugarsnaps en trek de nerf mee
  • Rooster in een kleine steelpan de sesamzaadjes op een laag vuur
  • Verhit de sesamolie in een wok en fruit hierin de ui enkele seconden
  • Voeg de asperges, sugarsnaps en bimi toe en roerbak op hoog vuur tot ze zacht worden
  • Voeg op het laatst de pakso toe en roerbak de groenten tot ze beetgaar zijn
  • Voeg naar smaak wat sojasaus toe
  • Garneer op het laatst met geroosterde sesamzaadjes

Gegrilde witte asperge salade met appel

6. Gegrilde witte asperge salade met appel

Hoofdgerecht - 2 personen - 15 - 30 minuten

Ingrediënten

 500gr. witte asperges

 200gr. slamelange of ruccola

 150gr. cherrytomaatjes

 2 rode appels

 1 snufje zout / peper naar smaak

Voor de dressing

 3 el. olijfolie

 1 el. balsamico azijn

 1 el. citroensap

 0,5 el. mosterd

 0,5 el. honing

Bereiding

  • Snijd de appel in blokjes van 2 cm
  • Snijd de cherrytomaatjes in 4 partjes
  • Snijd 2 cm. van de onderkant van de asperges af en schil ze
  • Grill de asperges met een grillpan (5 min.)
  • Maak een dressing van de balsamico, olijfolie , honing, citroensap en mosterd
  • Verdeel de sla over de borden en schenk de dressing erover
  • Verdeel de asperges, appel en cherrytomaatjes over de borden

Asperge lasagne

7. Asperge lasagne

Hoofdgerecht - 4 personen - 30 - 45 minuten

Ingrediënten

 2 kg. asperges

 400 gr. gegilde ham in reepjes gesneden

 8 takjes peterselie

 1/8 ltr. slagroom of creme fraiche

 50 gr. roomboter

 tarwebloem

 4 á 5 dl. kookvocht van de asperges

 1 tuinkruidenbouillontablet

 lasagnevellen

 geraspte kaas

 nootmuskaat

 peper

Bereiding

  • Asperges schillen en in stukjes van 3 cm snijden.
  • Kook de asperges in 10 minuten gaar.
  • Met roomboter, bloem en kookvocht van de asperges een bechamelsaus maken, die net vloeibaar maar niet te dik mag zijn.
  • Op smaak brengen met peper, nootmuskaat en de tuinkruidenbouillontablet.
  • De slagroom of de crème fraiche door de saus roeren, een halve minuut laten koken en dan van het vuur af nemen.
  • Hamreepjes en 2/3 deel van de fijngesneden peterselie erdoor roeren.
  • Doe in een ovenschaal 1/3 van de saus, daarop de lasagnevellen en daar de helft van de asperges op dit nog een keer herhalen.
  • Bovenop de rest van de saus de  fijngesneden peterselie en geraspte kaas.
  • Dan de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 200 graden een half uur laten staan.

Ciabatta met asperges en gerookte zalm

8. Ciabatta met asperges en gerookte zalm

Lunch - 3 personen - 15 - 30 minuten

Ingrediënten

 8 witte asperges, geschild

 zongedroogde tomaatjes

 1 potje groene pesto

 4 ciabattabroodjes

 1 el mayonaise

 100 g gerookte zalmfilet

 25 g rucola

 1/2 el kappertjes

Bereiding

  • Snijd 2 cm. van de onderkant van de asperges af en schil ze.
  • Kook de asperges in een bodem water met zout in ca. 15 min. beetgaar.
  • Spoel de asperges onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de ciabattabroodjes open en besmeer ze dun met mayonaise.
  • Beleg de onderste ciabattahelft met de gerookte zalmfilet, een toef rucola, de zongedroogde tomaatjes, de kappertjes en de asperges.
  • Besmeer de asperges met de pesto en dek af met de bovenste ciabatta helft.

Asperge plaattaart

9. Asperge plaattaart

Hoofdgerecht - 3 personen - 30 - 45 minuten

Ingrediënten

 1 rol (kant-en-klaar) pizzadeeg

 500gr. witte asperges

 1 potje rode pesto

 150gr. geitenkaas

 250gr. zongedroogde tomaatjes

 1 rode ui

 bodje peterselie

 1 el. honing

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd 2 cm. van de onderkant van de asperges af en schil de sperges. Breng de asperges in een pan met water +/- 5 minuten aan de kook.
  • Snijd de rode ui in halve ringen
  • Rol het deeg op de bakplaat uit en besmeer met de rode pesto.
  • Leg de asperges er op, maar laat de buitenranden vrij.
  • Bedek ze met de zongedroogde tomaatjes en de rode ui en brokkel de geitenkaas erover.
  • Bak de plaattaart in 20 minuten af in de oven.
  • Garneer de peterselie over de plaattaart nadat deze uit de oven komt.
  • Laat van een eetlepel de honing over de hele plaattaart lopen.

Aspergestengels

10. Aspergestengels

Lunch - 4 personen - 45 - 60 minuten

Ingrediënten

 16 verse, geschilde asperges

 1/2 tl zout

 1/2 tl zwarte peper

 2 el geraspte citroenschil

 8 plakjes bladerdeeg

 1 el sesamzaad

 1 eierdooier

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).
  • Doe de asperges in een pan kokend water en voeg zout toe.
  • Haal de asperges na 3 minuten blancheren uit de pan, koel ze af onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
  • Doe zout, zwarte peper en geraspte citroenschil in een ondiepe schaal en rol de asperges erdoor.
  • Snijd de plakken bladerdeeg in repen van 6 bij 12 cm, leg in het midden van iedere reep een asperge en maak er een pakketje van.
  • Klop in een kom de eierdooier los met 2 theelepels water en besmeer de zijkanten van het deeg, zodat de asperge helemaal ingepakt is. Sluit de bovennaden goed af met de volle kant van de vork.
  • Leg de pakketjes op een ingevet bakblik, bestrijk ze met het overgebleven eimengsel en bestrooi ze met sesamzaad.
  • Bak de pakketjes in 15 tot 20 minuten goudbruin.